En djupdykning i olika typer av klinker

En djupdykning i olika typer av klinker

Klinker är en mångsidig och robust typ av keramiskt golv- och väggmaterial som används på både inomhus- och utomhusplatser. De är kända för sin hållbarhet, variation i utseende och relativt låga underhållskrav. Men vet du att det finns olika typer av klinker? Varje typ skiljer sig åt avseende material, ytbehandling och tillverkningsprocess, vilket allihop påverkar deras utseende och prestanda.

Olika typer av klinker

  1. Monoporosa: Denna typ av klinker är endast avsedd för väggbruk. Den har en porös kropp med en vattenabsorption omkring 10-20%.

  2. Glaserad klinker: Dessa klinkerplattor har en glasyr applicerad på ytan för att ge dem viss färg och textur. De kan användas både på väggar och golv beroende på deras glasyrslitageklass.

  3. Oglaserad klinker: Som namnet antyder, dessa klinkerplattor saknar en glasyröverdrag. De är starkare än glaserade klinker och har en naturlig, slipad yta.

  4. Porcellanato (porslinsklinker): Denna typ av klinker är extremt hård, mindre porös och mycket slitstark. Porcellanato kan vara glaserad eller oglaserad.

  5. Mosaik: Mosaikklinker består av små bitar av klinker eller glas, vanligtvis mindre än 5 cm i storlek, som är monterade på ett nät för att skapa ett oregelbundet mönster eller design.

  6. Terrakotta: Denna typ av klinker tillverkas av naturligt lera, vilket ger en jordnära ton och rustikt utseende. Det kräver ett vax- eller lackskydd för att förhindra fläckar och vatten inträngning.

Så här lägger du klinker själv

Att lägga klinker själv kräver noggrann planering och förberedelse. Nedan följer en steg-för-steg guide:

  1. Mätning och planering: Mät rummet noggrant där du planerar att lägga klinker. Skapa en layoutplan som visar varje plattas position och orientering.

  2. Förbered underlaget: Underlaget där du ska lägga klinker måste vara rent, plant och stabilt. Eventuella ojämnheter bör jämnas ut med en självnivellerande förening.

  3. Applicera fix & fog: Applicera fix & fog på underlaget där den första plattan ska placeras. Använd en tandspackel för att få en jämnt fördelad yta.

  4. Lägg plattorna: Börja med att placera plattorna i enlighet med layoutplanen du skapade tidigare. Använd plastkryss mellan plattorna för att få en jämn fogbredd.

  5. Skär plattor när det behövs: Använd en kakelskärare för att skära plattor som behöver justeras för att passa längs väggar eller runt hinder.

  6. Foga plattorna: Efter att fix & fog torkat, börja foga plattorna. Använd en fogskrapa för att applicera fogmassan över plattorna och fylla fogarna.

  7. Rengör ytan: Slutligen, rengör ytan från överflödig fog med en fuktig svamp.

Att lägga klinker själv kan vara en tillfredsställande uppgift om du har rätt verktyg och noggrann planering. Oavsett vilken typ av klinker du väljer, kan du vara säker på att din nya installation kommer att vara både attraktiv och hållbar.

Lägga klinker i köket

Lägga klinker i köket

Att lägga klinker i köket är ett vettigt materialval. Klinkerplattor är hårda och försämrar inte din inomhusmiljö såsom plastgolv kan göra. Klinker är dessutom helt vattentåligt och mycket slittåligt. Det är lätt att göra rent och finns i oändligt med utföranden. Här på hantverkarsidan rekommenderar…
Kakel – en guide för nybörjare inom hantverk

Kakel – en guide för nybörjare inom hantverk

Att lägga kakel är ett hantverk som kräver kunskap, tålamod och en hel del planering. Det kan dock vara en mycket tillfredsställande uppgift att se ett färdigt resultat på väggen eller golvet som du själv har lagt. Här är en guide för dig som är nybörjare inom hantverk och vill lära dig hur man lägg…
Så här svetsar du en stark och hållbar fogsöm

Så här svetsar du en stark och hållbar fogsöm

Att kunna svetsa är en viktig färdighet för många hantverkare och därför tänkte jag dela med mig av några tips för att få till en stark och hållbar fogsöm. Genom att följa dessa enkla steg kommer även du kunna skapa snygga och hållbara svetsarbeten. Steg 1: Förberedelse Innan du börjar svetsa behöve…

Vad du behöver veta om att välja rätt svetsmaskin

Att välja rätt svetsmaskin kan vara en utmaning för många hantverkare. Det finns ett stort utbud på marknaden och det kan vara svårt att veta vad man ska leta efter. Här är några tips för att hjälpa dig att välja rätt svetsmaskin för dina behov. Bestäm vilken typ av svetsning du behöver utföra Det…
Vilken typ av svetsning är bäst för ditt projekt?

Vilken typ av svetsning är bäst för ditt projekt?

Svetsning är en av de mest använda teknikerna för att sammanfoga två eller flera metaller. Det finns olika typer av svetsning som passar olika projekt, beroende på material, storlek och syfte. I den här artikeln kommer vi att diskutera de vanligaste svetsmetoderna och deras användningsområden. MIG-s…
5 smarta verktyg för en effektiv renovering

5 smarta verktyg för en effektiv renovering

Renoveringar kan vara både spännande och utmanande. Att ha rätt verktyg vid din sida kan göra hela processen mycket enklare och mer effektiv. Här är fem smarta verktyg som kan hjälpa dig med din renovering. 1. Lasermätare En lasermätare är en användbar liten enhet som kan mäta avstånd och räkna ut y…
Använd vattenpasset för att kontrollera att golvet är plant

Använd vattenpasset för att kontrollera att golvet är plant

När du lägger golv måste du ofta kontrollera att det är tillräckligt plant. Genom att använda ett stort vattenpass kan du både kontrollera ojämnheter och att golvet är plant. Om du upptäcker en ojämnhet så kan du med hjälp av vattenpasset se om du ska bygga upp eller slipa ner govlet. Ju längre vatt…