En djupdykning i olika typer av klinker

En djupdykning i olika typer av klinker

Klinker är en mångsidig och robust typ av keramiskt golv- och väggmaterial som används på både inomhus- och utomhusplatser. De är kända för sin hållbarhet, variation i utseende och relativt låga underhållskrav. Men vet du att det finns olika typer av klinker? Varje typ skiljer sig åt avseende material, ytbehandling och tillverkningsprocess, vilket allihop påverkar deras utseende och prestanda.

Olika typer av klinker

 1. Monoporosa: Denna typ av klinker är endast avsedd för väggbruk. Den har en porös kropp med en vattenabsorption omkring 10-20%.

 2. Glaserad klinker: Dessa klinkerplattor har en glasyr applicerad på ytan för att ge dem viss färg och textur. De kan användas både på väggar och golv beroende på deras glasyrslitageklass.

 3. Oglaserad klinker: Som namnet antyder, dessa klinkerplattor saknar en glasyröverdrag. De är starkare än glaserade klinker och har en naturlig, slipad yta.

 4. Porcellanato (porslinsklinker): Denna typ av klinker är extremt hård, mindre porös och mycket slitstark. Porcellanato kan vara glaserad eller oglaserad.

 5. Mosaik: Mosaikklinker består av små bitar av klinker eller glas, vanligtvis mindre än 5 cm i storlek, som är monterade på ett nät för att skapa ett oregelbundet mönster eller design.

 6. Terrakotta: Denna typ av klinker tillverkas av naturligt lera, vilket ger en jordnära ton och rustikt utseende. Det kräver ett vax- eller lackskydd för att förhindra fläckar och vatten inträngning.

Så här lägger du klinker själv

Att lägga klinker själv kräver noggrann planering och förberedelse. Nedan följer en steg-för-steg guide:

 1. Mätning och planering: Mät rummet noggrant där du planerar att lägga klinker. Skapa en layoutplan som visar varje plattas position och orientering.

 2. Förbered underlaget: Underlaget där du ska lägga klinker måste vara rent, plant och stabilt. Eventuella ojämnheter bör jämnas ut med en självnivellerande förening.

 3. Applicera fix & fog: Applicera fix & fog på underlaget där den första plattan ska placeras. Använd en tandspackel för att få en jämnt fördelad yta.

 4. Lägg plattorna: Börja med att placera plattorna i enlighet med layoutplanen du skapade tidigare. Använd plastkryss mellan plattorna för att få en jämn fogbredd.

 5. Skär plattor när det behövs: Använd en kakelskärare för att skära plattor som behöver justeras för att passa längs väggar eller runt hinder.

 6. Foga plattorna: Efter att fix & fog torkat, börja foga plattorna. Använd en fogskrapa för att applicera fogmassan över plattorna och fylla fogarna.

 7. Rengör ytan: Slutligen, rengör ytan från överflödig fog med en fuktig svamp.

Att lägga klinker själv kan vara en tillfredsställande uppgift om du har rätt verktyg och noggrann planering. Oavsett vilken typ av klinker du väljer, kan du vara säker på att din nya installation kommer att vara både attraktiv och hållbar.

Skriv en kommentar

Lägga klinker i köket

Lägga klinker i köket

Att lägga klinker i köket är ett vettigt materialval. Klinkerplattor är hårda och försämrar inte din inomhusmiljö såsom plastgolv kan göra. Klinker är dessutom helt vattentåligt och mycket slittåligt. Det är lätt att göra rent och finns i oändligt med utföranden. Här på hantverkarsidan rekommenderar vi att du anlitar en hantverkare om du inte lagt klinker tidigare. Att få det riktigt plant kan var…

Visa hela inlägget
Kakel – en guide för nybörjare inom hantverk

Kakel – en guide för nybörjare inom hantverk

Att lägga kakel är ett hantverk som kräver kunskap, tålamod och en hel del planering. Det kan dock vara en mycket tillfredsställande uppgift att se ett färdigt resultat på väggen eller golvet som du själv har lagt. Här är en guide för dig som är nybörjare inom hantverk och vill lära dig hur man lägger kakel på ett korrekt sätt. Steg 1: Utrustning och material Innan du börjar lägga kakel behöver du…

Visa hela inlägget
De bästa metoderna och verktygen för att effektivisera ditt kakelsättningsprojekt

De bästa metoderna och verktygen för att effektivisera ditt kakelsättningsprojekt

Jag ville dela några tips och verktyg som jag hittat ovärderliga i mina kakelsättningsprojekt. Rätt utrustning och metod kan verkligen göra skillnaden mellan ett okej jobb och ett fantastiskt jobb. Här är mina bästa rekommendationer: 1. Använda en kakelspruta En kakelspruta är ett verktyg som underlättar appliceringen av fogmassa. Det är ett enkelt och tidsbesparande verktyg som hjälper till att f…

Visa hela inlägget
Så här svetsar du en stark och hållbar fogsöm

Så här svetsar du en stark och hållbar fogsöm

Att kunna svetsa är en viktig färdighet för många hantverkare och därför tänkte jag dela med mig av några tips för att få till en stark och hållbar fogsöm. Genom att följa dessa enkla steg kommer även du kunna skapa snygga och hållbara svetsarbeten. Steg 1: Förberedelse Innan du börjar svetsa behöver du förbereda arbetsområdet och materialsammansättningen. Se till att du har en ren och skyddad arb…

Visa hela inlägget
Hur man väljer rätt borr för ditt byggprojekt: En omfattande guide

Hur man väljer rätt borr för ditt byggprojekt: En omfattande guide

Ett väl utfört byggprojekt börjar ofta med rätt verktyg. Och när det kommer till borrning, är det viktigt att välja rätt borr för jobbet. Men med så många alternativ att välja mellan, hur vet du vilken som är bäst för ditt specifika projekt? I den här guiden kommer jag att gå igenom de viktigaste aspekterna att tänka på när du väljer en borr. 1. Känna till borrens material Borrar kommer i olika ma…

Visa hela inlägget
Så får du en perfekt yta med excenterslipmaskin

Så får du en perfekt yta med excenterslipmaskin

Att få en jämn och fin yta vid slipning kan vara en konst, men med rätt verktyg och teknik kan du uppnå fantastiska resultat. Excenterslipmaskiner är ett populärt val bland hantverkare för att de kombinerar effektivitet med enkel hantering. I det här inlägget ska vi gå igenom hur du använder en excenterslipmaskin för att få en perfekt yta på dina projekt. Varför välja en excenterslipmaskin? En exc…

Visa hela inlägget